niedziela, 10 listopada 2013

Szydełkowe jabłko

Ostatnio uświadomiłam sobie, że nie robiłam jeszcze szydełkowego jabłka. Tyle różnych owoców i warzyw powstało, a jabłka ominęłam. Nie mogę sobie tego wybaczyć. Zwłaszcza, że Polska zajmuje trzecie miejsce na liście największych producentów tuż za Chinami i Stanami Zjednoczonymi. Nadrabiam zaległości:


Razem z jabłkiem powstała wilgotnica, projekt pochodzi z książki "Ptaki, motyle i inne zwierzęta". Tym razem wilgotnica jest sporych rozmiarów - ma 8 cm wielkości:


Wczoraj wybrałam się na pchli targ do Starej Rzeźni w Poznaniu i jestem zachwycona, ponieważ otworzyli nową halę. Oczarowała mnie ta hala a dlaczego? Zobaczcie sami jak tam jest:

źródło: źródło: http://www.walkowiak.pl/panoramy/Rzeznia/slides/Chlew.html
To jest chlewnia. Zdjęcia niestety nie zrobiłam z wczorajszego targu, czego bardzo żałuję. Jeszcze chcę dodać, że cały kompleks miejskiej rzeźni jest stary, bo budowa została zakończona w 1900 roku.  
Wcześniej przed pchlim targiem wybrałam się na krótki spacer wąskimi uliczkami przy Starym Rynku. Było dosyć wcześnie bo 9 rano i dzięki temu tłumów nie było.  A celem mojej wyprawy był zakup dyni i jarmużu. Dyni nie kupiłam, ale jarmuż tak i do tego prawdziwy miód.


Podam jeszcze przepis na piernik z marchwi, o który poprosiła Addicted to Crafts

Składniki:
500 g mąki pszennej
500 g marchwi
4 jajka
350 g brązowego cukru (można dodać biały)
100 g margaryny
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z cytryny


Marchew obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Cytryny umyć, zetrzeć i wycisnąć sok.

Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sok i skórkę, marchew i połowę mąki. Ubić białka i dodać do masy razem z resztą mąki.

Wlać ciasto do tortownicy, piec 1 godzinę w temp 190 stopni. Ostudzony piernik można polukrować.

Przepis pochodzi z książki: "Ciasta i ciasteczka. Tina Rodzinna" Marek Łebkowski

Życzę smacznego:)


Pozdrawiam
Paulyntolyna




11 komentarzy:

  1. Jabłko świetne a na pchli targ chętnie bym się wybrała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne jabłuszko:)) a pchlego targu zazdroszczę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Suuper jabluszko :) To ja czekam na nowe zdjecia Pchlego targu ,jak znowu pojedziesz :) Suuper miejsce :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne takie małe szydełkowe elementy - też się do takich przymierzam ale zawsze jest coś "ważniejszego" ;).
    Pozdrawiam Marta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne jabłuszko ! a rzeźni zazdroszczę

    OdpowiedzUsuń
  6. Musze się wybrać do Starej Rzeźni bo jeszcze tam nigdy nie byłam a uwielbiam takie miejsca. Piernik wydaje sie dość łatwy więc spróbuję może mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłuszko bardzo apetyczne i przepis też brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładne jabłuszko i grzybek :) A do Starej Rzeźni też muszę się kiedyś wybrać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za pozostawiony komentarz.

Bardzo proszę o niewklejanie w treść komentarza linków do strony www czy blogera. Każdy taki komentarz będę traktować jako spam. Chyba, że w poście zaznaczę inaczej i poproszę o linki :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...